Inkt

In semester 6 van mijn studie ben ik begonnen met het maken van inkt. Dit is ontstaan uit het willen maken van eigen pigment om verf mee te maken in semester 4.

Na semester 4, waarin ik van natuurlijke grondstoffen inkt maakte,  kwam ik er al snel achter dat het onderwerp nog niet klaar was met mij. Na de minor ben ik in semester 6 dieper gedoken in de materie; het maken van inkt. 

Met alle kennis die ik op heb gedaan in semester 6 ben ik vervolgens mijn stage ingegaan bij de grafische werkplaats in Den Haag.

Bij mijn aanname als stagiaire kreeg ik de opdracht om verder te werken aan de natuurlijke inkt, omdat zij net als vele andere werkplaatsen andere manieren aan het zoeken zijn om natuurvriendelijker te werken. Een van de technieken waarbij dat kan is de zeefdrukinkt.
Mijn gehele stage heb ik inkten gemaakt en daarmee gedrukt. De experimenten gaan van verschillende binders tot verschillende papiersoorten om op te drukken. 

Bij het naderen van het einde van mijn stage werd het al snel duidelijk dat al de kennis die ik had opgedaan niet 1-2-3 overgedragen kon worden. Zodoende heb ik alles wat ik wist over inkt en hoe er mee werken in een document gebundeld. Ook heb ik een presentatie gegeven aan alle docenten en beheerders van de werkplaats. Dit als een vorm van overdacht.  

Dit zijn twee voorbeelden van inkten die een maand tegen het raam hebben gehangen. Links is rozen-inkt. 
Half afgeplakt dus zoals verwacht is de onderste helft verkleurd door de zon.

Rechts is gerbera-inkt. Hier is de rechter kant verkleurd door de zon.